Õhus on tunda jahedamaid noote ja Päikesetõusu talus on valminud lisaks suvikõrvitsatele ka esimesed talikõrvitsad.
Veel on jäänud mõned nädalad suvikõrvitsaaega enne sügiskülmade saabumist. Mida ja kuidas suvikõrvitsast teha saab? Kõige lihtsam ja maitsvam on suvikõrvitsat grillida või praadida. Selleks sobib hästi väike või keskmise suurusega tsukiini. Vili viilutada (koos koorega) 1 cm paksusteks seibideks, pintseldada oliiviõliga ja grillida restil mõlemalt poolt või praadida pannil. Raputada peale soola ja sidrunipipart ning mõnus vahepala grillitud lihatoodetele ongi valmis. Kui sel viisil suvikõrvitsast tüdimus tekib, võib lasta fantaasial lennata ja katsetada erinevate õli baasil marinaadidega enne grillimist või praadimist.
Suus sulava maitsega ja lihtne valmistada on juustusupp suvikõrvitsaga. Supiks läheb vaja:
- 600 g suvikõrvitsat
- 2 väikest või 1 keskmine sibul
- 1 karp juustu "Merevaik"
- pipart, soola
- praadimiseks õli
- lihapuljongit või vett
Haki sibul, hauta poti põhjas õliga klaasjaks. Lisa sibulale tükeldatud suvikõrvits ja maitseained, hauta mõned minutid õlis.Seejärel lisa potti ca 1 liiter vett või puljongit ja keeda suppi kuni suvikõrvitsatükid on pehmed. Tõsta pott hetkeks tulelt ja püreesta saumikseriga ühtlaseks. Aseta pott tagasi pliidile, madalal pidevalt kuumusel segades lisa juust. Sega kuni "Merevaik" on supi sees ühtlaselt lahustunud ja saavutanud sametise jume. Serveerimisel võid supi kaunistada maitserohelise, kõrvitsaseemnete või röstitud saiakuubikutega.
Lisaks saab suvikõrvitsaid täita ja ahjus küpsetada, lisada vokiroogadele, koogitaignale, teha hoidiseid (kabatšoki-ikraa) ja palju muid põnevaid soolaseid ja magusaid roogasid.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar